Pierś kurczaka z melonem na ostro to ciekawe danie w którym pierś kurczaka połączona jest z kulkami melona i papryką. Danie z dużą ilością sosu, dlatego najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.
Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 1x1 cm
- 1/2 szt. melona miodowego
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 1 szt. cebuli dymki pokrojonej w kawałki (sam szczypior)
- 2 cm świeżego imbiru startego
- szczypta chili mielonego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 200 ml bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z kostki
- 1 czubata łyżka mąka kukurydziana wymieszanej w małej ilości wody
Dodatkowo:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 szt cebuli dymki drobno posiekanej (sam szczypior)
Ingredients
Dodatkowo:
|
Instructions
- Rozgrzać olej w woku i wrzucić imbir oraz mięso. Smażyć mieszając aż kurczak zblednie.
- Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i papryczką chili.
- Do woka wlać bulion a następnie zagęścić wszystko mąką kukurydzianą.
Share this Recipe