Smażony ryż po tajsku to bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w lodówce. Ryż do smażenia powinien być lekko przeschnięty, idealna jest pozostałość z obiadu z poprzedniego dnia. Podsmażany ryż jest bardzo popularny w Tajlandii i przygotowywany w wielu odmianach.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 1 szt cebuli małej, pokrojonej w kostkę
- 1/2 szt. papryki czerwonej pociętej w kostkę
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego, najlepiej odstawić na noc
- 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki lub świeżego ugotowanego
- 1 łyżka pasty curry czerwonej
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
- 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Do dekoracji
- plasterki zielonego ogórka (cięte wzdłuż obieraczką) do dekoracji
Omlet:
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta soli
Ingredients
Do dekoracji
Omlet:
|
Instructions
- Na grubej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę oleju.
- Wlać pozostały olej do woka i po chwili wrzucić czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć przez minutę.
- Wsypać połowę kolendry i wymieszać wszystko.
Share this Recipe