Smażony makaron ryżowy z małżami to ciekawe chińskie danie ze smażonego na chrupko makaronu ryżowego z sosem z owocami morza. Przeźroczysty makaron vermicelli łatwo absorbuje smaki towarzyszących sosów. Jest bardzo popularny w Chinach, Azji południowo wschodniej i Japonii.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g makaronu ryżowego vermicelli
- 300 g małży w skorupkach lub bez, obgotowanych
- 6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 szt. cebuli małej, pokrojonej w piórka
- 3 szt. pomidorów bez pestek pokrojone w kostkę
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 4 łyżki oleju do smażenia
Ingredients
|
Instructions
- Makaron ugotować według przepisu. Delikatnie rozdzielić makaron, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem.
- Dokładnie obsączyć i wrzucić na rozgrzany w woku olej.
- Podważyć spód łopatką i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę pamiętając że wcześnie poruszony może się przełamać.
- W międzyczasie rozgrzać olej w drugim woku/patelni. Wrzucić czosnek i cebulkę, smażyć mieszając 15 sek.
- Po 5 minutach gotowania wlać wodę z wymieszaną w niej mąką. Doprowadzić do wrzenia aż sos się zagęści.
Share this Recipe