Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.
Prep Time | 1,5 godziny |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g wieprzowiny (łopatka, schab, szynka), pokrojonej w kostkę
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- szczypta pieprzu do smaku
Pozostałe składniki:
- 3 szt. grzybów shitake wymoczone 15 minut w wodzie i pokrojone w paski
- 3 szt. cebuli dymki posiekanej
- 1-2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki Ketjap Manis zobacz przepis
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Pozostałe składniki:
Dodatek:
|
Instructions
- Rozgrzać olej w woku, wrzucić grzyby, dymkę, chili oraz imbir. Smażyć przez minutę mieszając. Dodać mięso i nadal smażyć aż wieprzowina zmieni kolor.
Share this Recipe