Ocena ze starego portalu: 5,0 / 2 oceny
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
|
Ingredients
- 1/2 szklanki wody
- 100 g cukru brązowego lub cukru palmowego
- 2/3 szklanki sosu sojowego
- 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
- 1 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcja), rozmieszanej w łyżce wody, uzyskamy gęstą konsystencję
Ingredients
|
Instructions
- Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos to należy teraz dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i zagotować aż mąka zagęści sos. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie wlać do słoika i przechowywać w lodówce.
Share this Recipe