Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. bakłażana
- 1 paczka tofu zwartego
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 1 szt. cebuli małej, posiekanej
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki świeżej bazylii posiekanej
- szczypta chili mielonego
- 2 łyżeczki suszonych krewetek drobno posiekanych
Ingredients
|
Instructions
- Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm i posolić z obu stron. Zostawić na 10 -15 minut aż puści sok.
- Następnie opłukać plastry w zimnej wodzie i osuszyć bardzo dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Zmiksować na gładką masę czosnek, cebulę cukier, sos rybny i chilli.
- Smażyć mieszając przez 4 minuty.
Share this Recipe