Przejdź do treści

Wątróbka smażona z mango

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wątróbka smażona z mango
Wątróbka smażona z mango to usmażona w woku wątróbka z dodatkiem kwaskowego mango i dymki. Potrawa łatwa w przygotowaniu a jednocześnie oryginalna smakowo. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szt. mango średnio dojrzałego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szt. cebulki dymki sam szczypior
Dodatkowo:
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szt. mango średnio dojrzałego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szt. cebulki dymki sam szczypior
Dodatkowo:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Wątróbkę umyć w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć mąką a jej nadmiar strząsnąć.
  2. Mango obrać ze skóry i pokroić w sporej wielkości kostkę. Dymkę pokroić w 1cm kawałki.
    Wątróbka smażona z mango
  3. Rozgrzać olej i masło w woku i wrzucić wątróbkę. Smażyć kawałki z każdej strony po 3 minuty.
  4. Dołożyć mango i sok z limonki. Po trzech minutach smażenia doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną dymkę i podawać natychmiast.
    Wątróbka smażona z mango
  5. Jako dodatek można zaserwować ryż jaśminowy lub makaron mie polany ostrym sosem chili.
    Wątróbka smażona z mango
Share this Recipe