Wątróbka smażona z mango to usmażona w woku wątróbka z dodatkiem kwaskowego mango i dymki. Potrawa łatwa w przygotowaniu a jednocześnie oryginalna smakowo. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szt. mango średnio dojrzałego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 szt. cebulki dymki sam szczypior
Dodatkowo:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 250 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
- sos chili do polania ryżu lub makaronu
Ingredients
Dodatkowo:
|
Instructions
- Wątróbkę umyć w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć mąką a jej nadmiar strząsnąć.
- Rozgrzać olej i masło w woku i wrzucić wątróbkę. Smażyć kawałki z każdej strony po 3 minuty.
Share this Recipe