Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania niezbędne są specjalne "torebki" wykonane ze smażonego tofu. "Torebki" wypełnia się ryżem i zjada maczając w sosie sojowym. W najprostszej wersji do napełnienia używamy czystego ryżu do sushi (zaprawionego octem). W naszym przepisie używamy ryżu z dodatkami: grzybami i tuńczykiem puszki. Przygotowany w ten sposób ryż nie wysycha i zachowuje swoją świeżość dlatego świetnie nadaje się jako prowiant na wycieczkę lub piknik.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka Inarizushi-no-moto (doprawionych torebek ze smażonego tofu)
- 21 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 opakowanie tuńczyka z puszki (mała puszka)
- 2 szt. grzybów mun wymoczone w ciepłej wodzie przez 15 minut
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- sos sojowy japoński do maczania
Ingredients
|
Instructions
- Przygotować ryż do sushi zgodnie z przepisem.
- Grzyby pokroić w paski i krótko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Share this Recipe