Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy zastąpić sos rybny sosem sojowym
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kg dyni obranej i pokrojonej
- 2 łyżki pasty curry zielonej
- 2 szt. liści limonki kaffir suszonych lub świeżych
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łodyżka trawy cytrynowej posiekanej, lub
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku
- 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 2 ząbki czosnku posiekane
- garść pędów bambusa
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 łyżki oleju do smażenia
- garść świeżej kolendry
Dodatek:
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- W woku lub garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
- Włożyć pastę curry, liście limonki, imbir, trawę cytrynową, cebulę i czosnek smażyć chwilę mieszając aż do uzyskania wyraźnego aromatu.
Share this Recipe