Makaron smażony z wieprzowiną to pełne chińskie danie, mięso z warzywami w sosie podane na przysmażonym makaronie. Do przygotowania tej potrawy używajmy tylko grubych makaronów (najlepszy jest makaron Mie) i gotujmy je wcześniej krótko na półtwardo aby nie rozpadły się podczas podsmażania.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g makaronu mie
- 300 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki cebuli posiekanej
- 3 szt. grzybów mun wymoczonych i pokrojonych w cienkie paski
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterk
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1/2 szklanki wody wymieszana z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
- trochę świeżej kolendry do przybrania
Ingredients
|
Instructions
- Do garnka z osoloną, wrzącą wodą włożyć makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.
- Pieprz syczuański uprażyć na suchej patelni a następnie utrzeć w moździerzu.
- Ponownie rozgrzać mocno wok, wlać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, imbir, cebulę i pieprz syczuański. Smażyć minutę mieszając. Dodać grzyby, seler naciowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
Share this Recipe