Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip to popularny indyjski dodatek. Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. jabłek obranych i pokrojonych w drobne kawałki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka gorczycy brązowej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (całe ziarna)
- 3 szt. cebuli małe, posiekane
- 1/2 szklanki rodzynek spażonych
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyzeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyzeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z limonki
Ingredients
|
Instructions
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić gorczycę i nasiona kminu rzymskiego, chwilę przesmażyć.
- Dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu mieszając przez 5 minut.
- Dosypać resztę przypraw, rodzynki i posiekany imbir.
Share this Recipe