Zupa orientalna pełni niezwykle ważną rolę w tradycji kulinarnej wielu krajów azjatyckich. Indie, Chiny, Japonia, Korea czy Wietnam – w każdym z tych państw trudno wyobrazić sobie dzień bez aromatycznej zupy.
Cechą charakterystyczną większości orientalnych zup jest spora ilość przypraw, których używa się do ich przyrządzenia. Znajdą jednak coś dla siebie także wielbiciele łagodniejszych potraw – np. w kuchni indyjskiej często spotkamy się z delikatnymi, kremowymi zupami z warzyw.
Zobacz, jak przyrządzić prawdziwe Miso Ramen, chiński rosół z makaronem czy zupę z dodatkiem słynnego kimchi.
Zupa orientalna: rosół jako baza
Zupa orientalna bardzo często bazuje na wywarze mięsno-warzywnym, podobnie jak dobrze nam znany rosół. Warto jednak zauważyć, że do przygotowania bulionu używa się także wielu dodatkowych składników, charakterystycznych dla poszczególnych kuchni.
Kuchnia wietnamska słynie z pysznej zupy Pho. Ten specyficzny rosół podaje się z makaronem, sosem rybnym oraz kolendrą. Znajdziemy w nim charakterystyczne przyprawy jak chili, cynamon czy anyż. W domu możemy przygotować go w mgnieniu oka, sięgając po taki produkt jak gotowa pasta do zupy Pho.
W kuchni japońskiej prym wiedzie zupa miso, będąca bazą wielu innych dań. Aby ją przygotować, rozcieńczamy mięsno-warzywnym bulionem specjalną mieszankę, na którą składają się m.in. czosnek, imbir, pasta miso oraz sos sojowy.
Kuchnia koreańska znana jest z kimchi – fermentowanych warzyw, przede wszystkim kapusty, doprawianych zwykle ostrymi przyprawami. Kimchi jest bazą dla wielu dań, także zup (sprawdź np. zupa Ramen z kimchi NONG SHIM).
Zupy kremowe: łagodne lub ostre
Chociaż zupy orientalne kojarzą nam się głównie z tymi rosołowymi, podawanymi z dymką oraz makaronem, warto wiedzieć, że są wśród nich także aksamitne zupy kremy.
Znajdziemy je chociażby w kuchni chińskiej – popularna jest np. kremowa zupa z kukurydzy. Kremy często przyrządza się w Indiach. Niektóre z nich są łagodne, np. z dodatkiem mleka kokosowego, a inne przypadną do gustu wielbicielom ostrzejszych smaków (zobacz np. zupa krem z dyni po indyjsku).
Zupa orientalna to świetny pomysł na proste danie rodem z Azji. Wybór jest ogromny – możemy przygotować delikatną zupę krem z warzyw, bądź też oryginalny rosół z pikantnymi dodatkami.