Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem to bardzo smaczne i pożywne chińskie danie z makaronu, kaczki i bakłażana. Może stanowić samodzielny posiłek lub być składnikiem kilkudaniowego posiłku chińskiego. Kaczkę należy smażyć powoli, skórką do dołu aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu i aby skórka stała się chrupiąca.
Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem to bardzo smaczne i pożywne chińskie danie z makaronu, kaczki i bakłażana. Może stanowić samodzielny posiłek lub być składnikiem kilkudaniowego posiłku chińskiego. Kaczkę należy smażyć powoli, skórką do dołu aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu i aby skórka stała się chrupiąca.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. piersi kaczki ze skórą
- 250 g makaronu mie lub inny ulubiony makaron
- 1 szt. bakłażana pokrojonego ze skórką w słupki
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana wymieszanej z 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ingredients
Marynata do mięsa:
|
Instructions
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu i odcedzić.
- Wyjąć mięso z patelni i pokroić je w plasterki a następnie w słupki (pierś może być w środku lekko niedopieczona ale to nie szkodzi bo będziemy jeszcze smażyć całość przez kilka minut).
- Dolać marynatę i zagęścić wodą wymieszaną z mąką. Dołożyć pokrojone mięso i ugotowany wcześniej makaron, wymieszać.
Share this Recipe