Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku - bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.
Prep Time | 5 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3-4 szt. pomidorów dużych, mięsistych
- 4 szt jajek dużych
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól do smaku
- 2 szt. cebuli dymki (cebulki i szczypior), posiekane
- 1 łyżka oleju do smażenia
- pieprz do smaku
Ingredients
|
Instructions
- Jajka roztrzepać z olejem sezamowym i doprawić solą.
- Na silnym ogniu rozgrzać wok, wlać olej i po chwili wrzucić cebulkę (bez szczypioru), smażyć mieszając przez 30 sekund.
- Dołożyć pomidory i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać jajka i smażyć do chwili aż się zetną.
Share this Recipe