Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba to idealna potrawa na szybki obiad. Danie rodem z kuchni chińskiej, bardzo dobrze przyjęło się w Japonii. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa a na jej przygotowanie nie potrzeba wiele czasu.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka pokrojonej ukośnie w spore plastry
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
- 1/2 szt. pora biała część, pokrojona w 1cm plastry
Marynata imbirowa:
- 5 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake lub wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 2 łyżki mirinu
Sałatka:
- garść świeżej rukoli
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Ingredients
Marynata imbirowa:
Sałatka:
|
Instructions
- Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
- Rukolę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju i olej sezamowy. Położyć delikatnie plastry pora (żeby się nie rozpadły) i zrumienić z obydwu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
Share this Recipe