Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami - pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
- 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w trójkąty
- 1/2 szt. cukini pokrojonej w kostkę
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 2 szt. cebulki dymki sam szczypior, pokrojony w 2 cm kawałki
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Panierka
- 4 łyżki mąka kukurydziana
- 1 szt. jajka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1.5 łyżki cukru trzcinowego
Dodatek:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Panierka
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Wieprzowinę pokroić w kostkę 2x2 cm.
- W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez 2 minuty mieszając.
- Wymieszać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 5 łyżkami wody i wlać do warzyw. Zagotować do zgęstnienia i odstawić (jeżeli masz tylko 1 wok przelej warzywa do garnka).
- Warzywa w sosie podgrzać, dodać mięso wymieszać i krótko gotować aż wszystko się zagrzeje.
Share this Recipe