Bakłażan smażony z warzywami to pełni wegetariańskie danie na bazie bakłażana z dodatkiem kilku innych warzyw. Bakłażan (100g) zawiera zaledwie 20 kcal, poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika pomagającego w trawieniu. Warto urozmaicać swoją dietę w potrawy zawierające to warzywo.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. bakłażana pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki migdałów
- garść fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
- 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 6 liści kapusty pekińskiej grubo pokrojonej
- 1 szt. papryczki chili drobno posiekanej, bez pestek
- 2 łyżki pieprzu syczuańskiego pokruszonego
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju arachidowego
Sos:
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka octu ryżowego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na połówki. Rozgrzać wok i uprażyć migdały na lekko złoty kolor.
- W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 1 minutę.
- Dodać bakłażana, fasolkę, paprykę. Smażyć przez 5 minut mieszając.
- Wlać sos (bulion warzywny, sos sojowy, sos hoisin, ocet), wymieszać dokładnie i krótko podgrzać.
Share this Recipe