Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu to błyskawiczne, zdrowe i niskokaloryczne danie wegetariańskie. Tofu to bogate źródło białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin E oraz z grupy B. Może z powodzeniem zastępować mięso w żywieniu wegetarian.
Prep Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 1 szt. marchewki pokrojonej w zapalkę
- 1/3 szt. pora pokrojonego w cienkie talarki
- 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 1x1 cm
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 szt. papryczki chili
- garść kiełków fasoli mung lub innych kiełków
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Ingredients
|
Instructions
- Makaron wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty.
- Wyjąć tofu z opakowania, odsączyć dokładnie z zalewy i pokroić w kostkę 2x2 cm.
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chili.
- Dołożyć warzywa, dolać sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy, wymieszać delikatnie.
Share this Recipe