Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 2 szt. jajka rozmącone
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki fasoli mung
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka sake lub białego wina
- 50 g ikry z łososia
- 50 g filetu z łososia pokrojonego w duże kawałki
- 2 łyżki kaparów odsączonych i pokrojonych
Ingredients
|
Instructions
- Wlać na średnio rozgrzaną teflonową patelnię łyżkę oleju i po minucie rozlać cienką warstwę jajek.
- Przy pomocy pałeczek lekko wymieszać stężałą masę, tak aby powstały duże jajeczne kawałki. Odstawić do ostygnięcia.
- W dużej misce połączyć ryż z ikrą, dodać łososia i pokrojone kapary Delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć do mniejszych miseczek.
Share this Recipe