Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki
Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki to popularna w Japonii potrawa, która przywędrowała z kuchni chińskiej. Bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Danie serwowane z japońskim makaronem Somen.
Prep Time | 10 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w plastry a następnie w ukośne kawałki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Marynata imbirowa:
- 3 łyżki świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki sake lub wytrawnego białego wina
- 2 łyżki mirinu
Sałatka:
- 1 duży liść sałaty lodowej
- garść świeżej rukoli
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 150 g makaronu somen ugotowanego
Ingredients
Marynata imbirowa:
Sałatka:
Dodatkowo:
|
Instructions
- W niewielkiej miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę powstałym sosem.
- Rozgrzać olej w woku. Wyjąć mięso z marynaty, wrzucić na gorący olej i krótko obsmażyć. Dodać pozostałą marynatę i dusić jeszcze około 4 minut.
Share this Recipe