Przejdź do treści

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Prep Time 10 minut
Passive Time 20 minut gotowania ryżu
Servings
osoby
Ingredients
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Prep Time 10 minut
Passive Time 20 minut gotowania ryżu
Servings
osoby
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Wcześniej przygotować bulion drobiowy wykonany wg. przepisu lub przy użyciu kurczaka w proszku. Ugotować także ryż jaśminowy wg. przepisu
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  2. W woku rozgrzać olej i wrzucić rozdrobniony czosnek.
  3. Dodać mieloną wieprzowinę i smażyć przez 2 minuty mieszając.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  4. Dołożyć imbir, cebulkę i chili.
  5. Odsunąć wszystko na bok patelni i w wolne miejsce wbić jajka. Lekko zamieszać aby za bardzo nie rozdrobnić jajek.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  6. Kiedy jajka się zetną dodać bulion.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
  7. Doprowadzić do wrzenia, dolać sos rybny i dodać ugotowany ryż.
  8. Doprawić do smaku octem ryżowym, solą i pieprzem.
  9. Rozlać do miseczek bulion tak, żeby w każdej znalazł się kawałek jajka. Podawać posypany posiekaną dymką.
    Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem
Share this Recipe