Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu i/lub grzybów shitake. wymieszanego z 4 łyżkami ciepłej wody w wersji wege zastapić kombu shitake dashi
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g liści szpinaku świeżych
- 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/3 łyżeczki bulionu dashi w proszku wymieszanego z 4 łyżkami ciepłej wody, w wersji wege zastapić kombu shitake dashi
Ingredients
|
Instructions
- Szpinak opłukać w zimnej wodzie, usunąć łodyżki i wrzucić do wrzącej osolonej wody.
- Blanszować przez 1 minutę, odcedzić i przelać zimną wodą. Osuszyć na sicie.
- Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
- Przygotować sos mieszając pastę sezamową z sosem sojowym i dashi na gładką masę. Dodać ziarna sezamu i wymieszać.
Share this Recipe