Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania używa się torebek ze smażonego tofu napełnianych ryżem do sushi z dodatkami. Ryż możemy łączyć z różnymi warzywami, grzybami czy pokrojonym w paseczki omletem tamago. Zapakowany w torebkę z tofu ryż nie wysycha dlatego świetnie nadaje się na lunch lub piknik.
Prep Time | 10 minut |
Passive Time | 35 minut gotowania ryżu |
Servings |
sakiewki
|
Ingredients
- 4 szt. Inarizushi-no-moto (doprawionych torebek ze smażonego tofu)
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1 szt. marchewki małej, pokrojonej w krótkie, cienkie paski
- 2-3 szt. rzodkiewki grubo posiekanej
- 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2-3 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ingredients
|
Instructions
- Ugotowany ryż skrapiamy olejem sezamowym. Mieszamy i studzimy.
- Dodajemy do ryżu pokrojoną marchew i rzodkiewkę. Mieszamy wszystko dokładnie.
Share this Recipe