Przejdź do treści

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi
Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne - oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 10 minut
Passive Time 10 minut moczenia wakame
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 paczka tofu zwartego pokrojonego w kostkę 2x2
  • 1 szt. pomidora bez pestek, pokrojonego w kostkę
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty wzdłuż na kawałki 4 cm
  • 1 łyżka wodorostów wakame moczonych 10 min. w wodzie
  • 4 liście sałaty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sos umeboshi:
  • 2 szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych + 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki mirinu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu do smaku
Prep Time 10 minut
Passive Time 10 minut moczenia wakame
Servings
osoby
Ingredients
  • 1 paczka tofu zwartego pokrojonego w kostkę 2x2
  • 1 szt. pomidora bez pestek, pokrojonego w kostkę
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty wzdłuż na kawałki 4 cm
  • 1 łyżka wodorostów wakame moczonych 10 min. w wodzie
  • 4 liście sałaty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sos umeboshi:
  • 2 szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych + 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki mirinu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu do smaku
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Wodorosty wakame odcedzić, osuszyć je dokładnie papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem.
  2. Dymkę włożyć na minutę do zimnej wody, wyjąć i osuszyć.
  3. Przygotować sos, zaczynając od starcia na gładką masę obu typów śliwek. Dolać mirin, olej sezamowy, doprawić pieprzem i wymieszać.
  4. Przygotować sos, zaczynając od starcia na gładką masę obu typów śliwek. Dolać mirin, olej sezamowy, doprawić pieprzem i wymieszać.
    Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi
Share this Recipe