Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem to smaczna i pożywna zupa z kuchni japońskiej. W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 30 moczenie grzybów |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g wołowiny (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 250 g makaronu Udon
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki bulionu dashi w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
- 4 szt. grzyby shitake wymoczone przez 30 minut i pokrojone w paski
- 2 liście kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 2 łyżki mirinu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Ingredients
|
Instructions
- W rondlu zagotować wodę, dodać bulion dashi, sos sojowy i sok z limonki.
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 1 minutę.
- Wlać mirin doprawić smaku solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać.
- Makaron przelać wrzątkiem by go podgrzać, odcedzić i rozłożyć do miseczek.
Share this Recipe