Przejdź do treści

Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem to smaczna i pożywna zupa z kuchni japońskiej. W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Prep Time 15 minut
Passive Time 30 moczenie grzybów
Servings
osoby
Ingredients
Rodzaj dania Zupy
Prep Time 15 minut
Passive Time 30 moczenie grzybów
Servings
osoby
Ingredients
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Przygotować składniki. Makaron Udon ugotować według przepisu na opakowaniu a następnie odcedzić.
    Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
  2. W rondlu zagotować wodę, dodać bulion dashi, sos sojowy i sok z limonki.
  3. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 1 minutę.
  4. Dodać pokrojone grzyby i wołowinę. Smażyć 3 minuty mieszając aż mięso lekko się zarumieni. Dodać kapustę i smażyć jeszcze przez minutę.
    Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
  5. Wlać mirin doprawić smaku solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać.
  6. Makaron przelać wrzątkiem by go podgrzać, odcedzić i rozłożyć do miseczek.
  7. Ułożyć na wierzchu wołowinę z grzybami i kapustą a następnie zalać gorącym bulionem. Podawać od razu.
    Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
Share this Recipe