Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem to jedna z wersji tradycyjnego, tajskiego dania. Opcjonalnie zamiast orzechów Ginko można dodać orzeszków ziemnych. Dodatek uprażonego kleistego ryżu nadaje potrawie lekko orzechowy smak.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 350 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki tajskiego ryżu kleistego
- 15-20 szt orzechów miłorzębu Ginko
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- szczypta soli do smaku
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
Do dekoracji:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- pikantna sałatka z ogórka lub inna tajska surówka
Ingredients
Sos:
Do dekoracji:
Dodatek:
|
Instructions
- W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chilli, po chwili dołożyć mięso. Smażyć przez 3 -5 minuty, rozdzielając grudki mięsa.
- Kiedy indyk straci różowy kolor dodać sos. Doprawić do smaku solą.
- Wsypać utarty ryż, dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Share this Recipe