Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki (Tori no karaage)
Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage to popularna japońska potrawa domowa. Marynowane kawałki kurczaka smaży się w kukurydzianej panierce i podaje z sosem cebulowo sojowym. Można ją zjeść na ciepło z gotowanym japońskim ryżem, ale zazwyczaj jada się ją na zimno jako japoński lunch (Bento).
Prep Time | 40 minut |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 5 szt. udek kurczaka bez skóry i kości
- 1/2 szklanki mąka kukurydziana do obtoczenia kurczaka
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka świeżego imbiru sam sok (poszatkować 3 cm korzenia imbiru i wyciśnąć)
- 1 szt jajka rozmąconego
Sos:
- 2 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekaney
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki wina ryżowego lub sake lub białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Do dekoracji:
- kawałek papryki czerwonej pokrojonej w bardzo cienkie paseczki
Ingredients
Marynata:
Sos:
Do dekoracji:
|
Instructions
- Wrzucić do miski, dodać przygotowaną marynatę, dobrze wymieszać z mięsem. Odstawić na 15 minut do zamarynowania.
- Do woka wlać 3-4cm oleju, dobrze rozgrzać.
Share this Recipe