Wieprzowina Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronu i wieprzowiny w aromatycznym sosie. "Lo main" oznacza "wymieszany makaron", ponieważ makaron nie jest smażony tylko wymieszany z usmażonym mięsem i sosem pod koniec przygotowania potrawy. Oryginalnie danie serwowane jest z rzadkim sosem opcjonalnie możemy zagęścić sos 2 łyżeczkami skrobi kukurydzianej.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 350 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w paski
- 250 g makaronu mie
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 szt marchewki pokrojonej w słupki
- 1/2 szt. pora tylko biała część, pokrojona w talarki
- 3-4 szt grzybów shitake wymoczonych w wodzie i pokrojonych w paski
- 250 ml bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
Marynata:
Do przybrania:
|
Instructions
- Wlać do woka ponownie 2 łyżki oleju, wrzucić imbir i czosnek. Dodać marchewkę, pora i smażyć mieszając przez 2 minuty.
Share this Recipe