Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
- 5 szt. grzybów shitake
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1/2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól do smaku
Sos
- 3 łyżki pasty sezamowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1/3 szklanki wody
Ingredients
Sos
|
Instructions
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu (nie dłużej niż 5 min). Odcedzić na sicie.
- Wymieszać składniki sosu i wlać do woka. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
Share this Recipe