Przejdź do treści

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina smażona z imbirem - Buta no shogayaki
Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki to japońskie, aromatyczne danie z dodatkiem chrupiących grzybów, które zadowoli niejednego smakosza kuchni orientalnej. Danie to podajemy na ciepło z makaronem sojowym i surówką.
Votes: 2
Rating: 4
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Passive Time 2 godziny
Servings
osoby
Ingredients
  • 4 plastry schabu
  • 1,5 łyżki mąki pszennej do oprószenia mięsa
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • garść białych grzybów wymoczonych i podzielonych na kawałki
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz do smaku
Marynata:
Dodatki:
Prep Time 15 minut
Passive Time 2 godziny
Servings
osoby
Ingredients
  • 4 plastry schabu
  • 1,5 łyżki mąki pszennej do oprószenia mięsa
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • garść białych grzybów wymoczonych i podzielonych na kawałki
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz do smaku
Marynata:
Dodatki:
Votes: 2
Rating: 4
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. W małej miseczce mieszamy składniki sosu.
    Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki
  2. Kroimy schab na paski szerokości 2 cm. Wkładamy mięso do miseczki, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Wyjmujemy kawałki mięsa z zalewy, kładziemy na desce i lekko oprószamy mąką z obu stron. Najlepiej zrobić to przy pomocy sitka.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy schab z obu stron.
  5. Wlewamy pozostałą marynatę, dolewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy białe grzyby i mieszamy. Dusimy krótko pod przykryciem, ok. 2 minut. Na koniec możemy doprawić do smaku pieprzem.
    Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki
  6. Podajemy wieprzowinę z dodatkiem makaronu sojowego i surówki z startej białej rzodkwi posypanej prażonym sezamem.
    Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki
Share this Recipe