Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami to smaczne, zdrowe i pożywne danie. Przy przygotowaniu tej potrawy pamiętajmy aby wątróbkę smażyć krótko i nie solić jej wcześniej. W innym wypadku stanie się łykowata i twarda.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g wątróbki wieprzowej
- trochę mąki pszennej do oprószenia wątróbki
- 150 g makaronu gryczanego Soba
- 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w słupki
- 1 szt. cukini pokrojonej w słupki
- 3 szt. grzybów shitake zalane wrzątkiem na 10 minut, pokrojone w paseczki
- 100 g kiełków fasoli mung
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól do smaku
- 2 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany do posypania
Marynata:
- 1 szt. pomarańczy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę
- 1 szt. papryczki chili suszonej drobno posiekanej, bez pestek
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 3 łyżki sosu sojowego słodkiego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Ingredients
Marynata:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać z sobą i zalać wątróbkę. Odstawić na przynajmniej 20 minut w chłodne miejsce.
- Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
- Wyjąć mięso z marynaty, odsączyć i obtoczyć w niewielkiej ilości mąki pszennej.
Share this Recipe