Nikkorogashi - młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi to proste ale bardzo smaczne japońskie danie z młodych ziemniaków i cebuli gotowanych w bulionie rybnym. Swój unikalny smak danie uzyskuje w trakcie odparowywania sosu, dzięki czemu cebula mięknie i karmelizuje tworząc bardzo smaczny sos pokrywający ziemniaki. Danie podaje się jako gorącą przekąskę, dodatek do zupy miso lub jeden ze składników japońskiego posiłku. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kg ziemniaków młodych, niewielkich
- 2 szt. cebuli małych, przekrojonych na 4 części
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 szklanka bulionu rybnego dashi w wersji wege użyć dashi wegetariańskiego
- 1 ząbek czosnku posiekany
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Ziemniaki wyszorować starannie pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W woku lub na patelni na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy. Dodać ziemniaki i cebulę i smażyć mieszając aż ziemniaki będą całe pokryte olejem i lekko przyrumienione.
- Dodać składniki sosu i gotować 15 minut pod przykryciem, co 5 minut obracać ziemniaki, żeby się równo ugotowały. Zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia jeszcze 10 minut aż sos w większości odparuje.
Share this Recipe