Prep Time | 35 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. zielonego ogórka długi, ze skórką
- 1 łyżeczka soli
- 1 szt. cebuli czerwonej mała, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 2 łyżeczki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany do dekoracji
Ingredients
|
Instructions
- Ogórek opłukać, odciąć końcówki i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do sitka ustawionego nad miską, posypać 1 łyżeczką soli i zostawić na 30 minut aby odsączyć wydzielający się sok.
- Odsączony ogórek przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
- W niewielkiej filiżance wymieszać sos chili z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem i olejem sezamowym.
- Powstały sos dodać do miski z ogórkiem i wymieszać.
Share this Recipe