Przejdź do treści

Kimchi z marchewki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kimchi z marchewki
Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi - doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 2 godziny
Passive Time 2 dni
Servings
Ingredients
Prep Time 2 godziny
Passive Time 2 dni
Servings
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Marchew opłukać, obrać i pokroić w 1 1/2 cm kawałki.
  2. Każdy kawałek ostrożnie naciąć na krzyż tak, aby nie przekroić do końca. Wrzucić do dużej miski i przesypać solą gruboziarnistą. Pozostawić na co najmniej 2 godziny.
    Kimchi z marchewki
  3. Po tym czasie przepłukać, zmieniając wodę trzy razy.
  4. Przygotować kleik ryżowy. W tym celu zagotować 2 szklanki wody pozostawiając niewielką ilość zimnej wody do wymieszania mąki ryżowej. Do wrzącej wody dodać cukier i rozmieszaną mąkę ryżową. Gotować ciągle mieszając do momentu pokazania się bąbelków. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Kimchi z marchewki
  5. Do dużej miski wsypać pokrojony imbir, czosnek, rzodkiew, cebulę, dymkę, kasztany wodne, dodać sos rybny, kleik ryżowy i chili. Wymieszać wszystko dłońmi (zdecydowanie zalecam użycie rękawiczek gumowych!)
  6. Faszerować tak zrobioną mieszanką każdą część marchewki, wkładając w jej nacięcia pokrojone warzywa. Układać pionowo w dużym słoju przekładając warstwy marchwi niewielką ilością mieszanki.
    Kimchi z marchewki
  7. Pozostawić do fermentacji na jeden dzień w temperaturze pokojowej a następnie umieścić w lodówce. Kimchi gotowe jest do spożycia po 2 dniach.
    Kimchi z marchewki
  8. Kimchi z marchewki
Share this Recipe