Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado to smaczne i bardzo efektowne danie ze smażonej piersi kaczki, podane na makaronie ryżowym z dodatkiem avocado. W tajskiej kuchni ważną rolę odgrywa makaron, a najpopularniejszy jest makaron ryżowy.
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kaczki podwójna, ze skórą
- 250 g makaronu ryżowego tasiemki
- 1 szt. awokado obranego i pokrojonego w plasterki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Marynata do kaczki:
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mirinu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki soku z limonki lub octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Sos:
- 2 szt. cebuli dymki pokrojonej w plasterki
- 1 szklanka wody zimnej
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1 łyżka trawy cytrynowej w proszku
Do posypania:
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Ingredients
Marynata do kaczki:
Sos:
Do posypania:
|
Instructions
- Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
- Piersi kaczki ponacinać od strony skóry w ukośną kratkę i umieścić mięso w głębokim naczyniu. Polać równomiernie marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
- Rozgrzać wok lub patelnię na średnim ogniu, wlać olej do smażenia i olej sezamowy. Pierś kaczki osączyć z marynaty, umieścić w woku skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu około 5-6 minut do wytopienia tłuszczu a następnie odwrócić mięso i smażyć jeszcze 3-4 minuty.
- Wyjąć usmażoną pierś, położyć na desce i pokroić w cienkie plastry, odrzucając nadmiar skóry.
- Do woka wlać składniki sosu i dolać zachowaną marynatę z mięsa. Mieszając gotować do zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną kaczkę, wszystko razem podgrzać, cały czas mieszając.
Share this Recipe