Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym to pyszny japoński deser, idealny na zakończenie posiłku. Ponieważ podawany jest na zimno, można przygotować go nieco wcześniej i schłodzić w lodówce. Do polania tamago można użyć innych zmiksowanych owoców, dobrze aby miały lekko kwaśny smak dla skontrastowania słodkości masy orzechowej. Przygotowana porcja wystarczy na 4 małe lub 2 bardzo duże desery.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. bananów obrane
Masa jajeczna:
- 4 szt. jajka
- 1 łyżka sake lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mirinu
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- olej do smażenia
Masa orzechowa:
- 3 łyżki masła orzechowego np. typu Nutella
- 1/2 łyżki miodu
Sos truskawkowy
- 10 szt. truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
Przybory kuchenne:
- patelnia do tamago
Ingredients
Masa jajeczna:
Masa orzechowa:
Sos truskawkowy
Przybory kuchenne:
|
Instructions
- Przygotować masę orzechową: masło orzechowe i miód bardzo lekko podgrzać w małym rondelku, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić do przestygnięcia.
- Przygotować sos truskawkowy: zmiksować truskawki z cukrem pudrem.
- Prostokątną patelnię do tamago rozgrzać do niewielkiej temperatury i wlać łyżkę oleju. Po rozgrzaniu przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub zlać nadmiar oleju do filiżanki.
- W ten sam sposób wykonać następne tamago.
- Każdą z rolek pokroić na 8 równych kawałków (jeżeli serwujemy ten deser na 4 osoby lepiej pociąć każda rolkę w 12 części)
Share this Recipe