Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym to bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu chińskie danie. Potrawę możemy przygotować w wersji łagodnej lub ostrej z dodatkiem 1 łyżki sosu sambal oelek. Makaron ryżowy możemy wymieszać z mięsem albo podawać na makaronie bez mieszania, uzyskujemy 2 różne wersje dania - warto poeksperymentować, która wersja bardziej nam odpowiada.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g makaronu ryżowego vermicelli
- 1/2 szt. cebuli pokrojonej w półplasterki
- 3 szt. grzybów shitake
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżeczki mirinu (ewentulanie 2 łyżeczki cukru)
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sambal oelek (opcjonalnie)
Ingredients
Sos:
|
Instructions
Share this Recipe