Przejdź do treści

Kimchi z cebulki dymki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kimchi z cebulki dymki
Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 3 godziny
Passive Time 1 tydzień
Servings
Ingredients
  • 6 pęczków cebulki dymki
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 1/2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki papryczki chili świeżej lub marynowanej, pokrojonej w plasterki (bez pestek)
Kleik z mąki ryżowej:
Prep Time 3 godziny
Passive Time 1 tydzień
Servings
Ingredients
  • 6 pęczków cebulki dymki
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 1/2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżki papryczki chili świeżej lub marynowanej, pokrojonej w plasterki (bez pestek)
Kleik z mąki ryżowej:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Przygotować wszystkie składniki.
    Kimchi z cebulki dymki
  2. Przygotować kleik: do niewielkiego rondelka wlać wodę, wsypać mąkę ryżową i cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Po ukazaniu się bąbelków wyłączyć palnik i ostudzić Wsypać paprykę gochugaru, dodać imbir, czosnek, słodką paprykę w proszku, sos rybny i wymieszać wszystko dokładnie.
    Kimchi z marchewki
  3. Cebulki wypłukać w zimnej wodzie i umieścić w misce przesypując solą. Pozostawić w niej na 2 godziny mieszając delikatnie od czasu do czasu palcami.
  4. Przepłukać cebulki pod zimną wodą i odcedzić.
  5. Ponownie włożyć cebulki do miski, dodać marchew, cebulę w plasterkach, pokrojoną papryczkę chili i pokryć wszystko przygotowanym kleikiem.
    Kimchi z cebulki dymki
  6. Wiązać małe pęczki cebulek obtaczając je obficie w dodatkach i układać w szklanym albo porcelanowym naczyniu.
    Kimchi z cebulki dymki
  7. Przykryć folią lub pokrywką i pozostawić w pokojowej temperaturze na 2-3 dni.
  8. Po tym czasie przełożyć do szklanego słoja i umieścić w lodówce.
  9. Po tygodniu kiszenia kimchi nadaje się już do jedzenia. Podawać jako dodatek do dań głównych.
    Kimchi z cebulki dymki
Share this Recipe