Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.
Prep Time | 3 godziny |
Passive Time | 1 tydzień |
Servings |
|
Ingredients
- 6 pęczków cebulki dymki
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
- 1/2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 4 łyżki soli
- 4 łyżki papryczki chili świeżej lub marynowanej, pokrojonej w plasterki (bez pestek)
Kleik z mąki ryżowej:
- 1 i 1/2 szklanki wody zimnej
- 2 łyżki mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki koreańskiej papryki chili gochugaru
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 3 łyżki czosnku posiekane
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 4 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
Ingredients
Kleik z mąki ryżowej:
|
Instructions
- Cebulki wypłukać w zimnej wodzie i umieścić w misce przesypując solą. Pozostawić w niej na 2 godziny mieszając delikatnie od czasu do czasu palcami.
- Przepłukać cebulki pod zimną wodą i odcedzić.
- Przykryć folią lub pokrywką i pozostawić w pokojowej temperaturze na 2-3 dni.
- Po tym czasie przełożyć do szklanego słoja i umieścić w lodówce.
Share this Recipe