Przejdź do treści

Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym to apetycznie wyglądająca ciemno-brązowa potrawa z polędwiczki wieprzowej z cebulą i imbirem. Danie jest lekko pikantne ale możemy je podostrzyć dodając więcej papryczek chili. Danie podawać jako samodzielny posiłek z gotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem, może być także serwowane jako składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Votes: 4
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Składniki 1
Składniki 2
Ponadto
Prep Time 15 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Składniki 1
Składniki 2
Ponadto
Votes: 4
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. W misce wymieszać Składniki 1 (pokrojone mięso, jasny sos sojowy i papryczką chili). Odstawić na 15 minut.
    Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym
  2. W drugiej misce wymieszać Składniki 2 (pokrojoną cebulę, imbir, ciemny sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy). Marynować przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć polędwicę cały czas mieszając aż zmieni kolor (3-4 min). Powstały płyn zlać do szklanki a mięso przełożyć na talerz.
    Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym
  4. Wok oczyścić, wlać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać zamarynowaną cebulę z imbirem i smażyć mieszając 3-4 minuty.
    Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym
  5. Mąkę ryżową wymieszać z zimną wodą i połączyć z odlanym do filiżanki płynem od mięsa. Wlać do woka z cebulą i dodać polędwicę. Wymieszać chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
    Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym
  6. Przed podaniem przybrać cebulą dymką. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem Mie.
    Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym
Share this Recipe