Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka kimchi grubo posiekanej na 2 cm kawalki
- 3 łyżki soku z kimchi
- 1 szklanka wody
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli do smaku
Dodatki:
- 2 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- miseczka sosu sojowego do polania
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- W misce wymieszać obie mąki, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto. Roztrzepać przy pomocy widelca lub miksera na gładkie, jednolite ciasto.
- Dodać pokrojoną kapustę kimchi i sos z kimchi, starannie wszystko wymieszać.
Share this Recipe