Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką to odmiana sushi zwijanego, w której ryż znajduje się na zewnątrz. Tym razem nie tylko ryż ale także plasterki łososia przeniosły się ze środka na powierzchnię rolki. Smaczna i bardzo atrakcyjna dla oka odmiana sushi. Łososia wędzonego można także zastąpić łososiem surowym. Do przygotowania uramaki matę do sushi należy owinąć folią spożywczą dzięki czemu ryż nie przyklei się maty.
Prep Time | 1,5 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 4 płaty wodorostów nori przeciętych na pół
- 100 g łososia wędzonego pokrojonego w cienkie plastry 2x5cm
- 1 szt. marchewki obranej i pokrojonej w cienkie, długie słupki
- 1 szt. awokado obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie plasterki
- majonez (opcjonalnie)
- 1/3 łyżki sezamu czarnego
Dodatki:
- sos sojowy japoński
- wasabi
- imbir marynowany do sushi
- żurawina w galaretce opcjonalnie, do dekoracji
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- Płat nori położyć na macie bambusowej do sushi owiniętej folią spożywczą dłuższym bokiem do siebie.
- Dłonią zwilżoną w zimnej wodzie nabrać garść ryżu i rozłożyć go równomiernie na całym nori, nie zostawiając wolnych miejsc.
- Odwrócić płat na drugą stronę tak aby ryż znalazł się pod spodem.
- posypać lekko czarnym sezamem.
Share this Recipe