Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. cukini niewielkich
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju do smażenia
Farsz:
- 250 g mielonej wieprzowiny gotowanego lub usmażonego (nie może być surowe)
- 1 szt. cebuli pokrojona w kostkę i zeszklona na małej ilości oleju
- 1/2 szt. jajka
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki pokrojona w większe kawałki
Sos:
- 250 ml bulionu lub wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
Dodatek:
Ingredients
Farsz:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Wszystkie składniki farszu wymieszać i napełnić nim cukinię.
- Obsypać każdy kawałek mąką ziemniaczaną.
- Składniki sosu wymieszać i wlać do woka. Dusić cukinię pod przykryciem około 6 minut.
Share this Recipe