Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 paczki makaronu mie (250 gram)
- 1 szt. cukini pokrojona w kostkę
- 1 szt. marchewki pokrojona w słupki
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta pieprzu do smaku
- 4 łyżki szczypioru dymki posiekanego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Ingredients
|
Instructions
- W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, marchewkę, imbir i czosnek wrzucić na rozgrzany olej w woku. Smażyć przez 3-4 minuty ciągle mieszając.
Share this Recipe