Przejdź do treści

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake
Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Dodatek:
Prep Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Grzyby zalać wrzątkiem, namaczać 20 minut, pociąć w paski. Wymieszać składniki sosu.
    Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake
  2. W woku mocno rozgrzać olej. Wrzucić grzyby i smażyć 1 minutę cały czas mieszając. Dodać czosnek i papryczkę, krótko przesmażyć aż czosnek zacznie wydzielać zapach. Po chwili dodać krewetki i smażyć mieszając jeszcze 2 minuty.
    Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake
  3. Dodać pociętą kapustę i sos. Wymieszać i smażyć dalej mieszając aż do momentu kiedy kapusta lekko zwiędnie (po ok. 2 minutach), danie gotowe. Można serwować z ryżem jaśminowym.
    Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake
Share this Recipe