Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. grzybów shitake
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 ząbek czosnku posiekany lub wyciśnięty
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych (bez pestek)
- 200 g krewetek obranych, w wersji wege zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej pociętej w paski szer. 1cm
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe