Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau to klasyczne chińskie danie wykonane z wieprzowiny (lub w mniej popularnych wersjach z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami) z dodatkiem kasztanów wodnych doprawione imbirem i czosnkiem. Usmażone mięso z dodatkami serwuje się na liściach sałaty lodowej. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania danie serwowane na ciepło z ryżem lub na zimno jako przekąska.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
porcje
|
Ingredients
- 200 g polędwiczki wieprzowej drobno pokrojonej
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szt. cebuli dymki same cebulki, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki kasztanów wodnych posiekanych
- 2 łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki
- 1 łyżka czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- chili w proszku
- sól
- 4 liście sałaty lodowej
Do przybrania:
- 3 łyżki sosu śliwkowego
- garść kiełków dowolnych
Ingredients
Do przybrania:
|
Instructions
- W woku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju do smażenia wraz z 1 łyżką oleju sezamowego, wrzucić cebulkę z imbirem i trochę przesmażyć. Po chwili dołożyć kasztany, pędy bambusa i czosnek, smażyć 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Podgrzewać jeszcze 1 min. Ułożyć po 1/4 usmażonej porcji na środku liścia sałaty i podawać posypane kiełkami i polane sosem śliwkowym.
Share this Recipe