Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku to bardzo smaczna i prosta do wykonania potrawa, nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Pamiętać należy jedynie o tym aby ryba użyta do tego dania była ścisła w swojej konsystencji i dosyć gruba. Doskonale sprawdzi się tu rodzimy dorsz.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 450 g filetu rybnego ze zwartej, białej ryby (np. dorsza)
- 1/2 paczki makaronu ryżowego tasiemki
- 2 szt. cebuli dymki (bez szczypioru) posiekane
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1/4 szt. papryki czerwonej pociętej w paski
- trochę cebuli dymki szczypior, pocięty ukośnie w 3cm kawałki
- kilka listków świeżej bazylii do przybrania
Marynata do ryby:
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego tajskiego
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki oleju
Ingredients
Marynata do ryby:
|
Instructions
- Zalać makaron wrzątkiem i pozostawić na 5-8 minut.
Share this Recipe