Kuchnia japońska przepisy – wiele osób szuka w internecie oryginalnych azjatyckich receptur. Chociaż japońskie jedzenie często kojarzy się nam głównie z sushi, to coraz częściej odkrywamy także inne dania.
Kuchnia japońska jest niebywale różnorodna, a zarazem harmonijna. Pełna prostoty, a niezwykle estetyczna. Warto też pamiętać, że to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie – pełna ryb, owoców morza, wodorostów i świeżych warzyw.
Poznaj potraw, z których słynie Japonia – i zobacz, jak przygotować je we własnej kuchni!
Kuchnia japońska – przepisy pełne zdrowia
“Kuchnia japońska, przepisy”: wpisując w wyszukiwarkę taką frazę, możemy mieć pewność, ze znajdziemy wiele pomysłów na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. W Japonii stawia się bowiem na jakość, nie na ilość. Posiłki komponowane są z ogromną dokładnością oraz podawane w bardzo estetyczny sposób.
Wśród podstawowych składników dań znajdują się ryby, owoce morza oraz wodorosty. Miłośnicy mięsa nie muszą się jednak martwić – to własnie w Japonii przygotowuje się mięsa w słynnym słodkim sosie teryiaki, nie brak też sycących potraw z grilla.
Podstawą jest podawany niemal do wszystkich dań ryż. Dużą rolę odgrywają pełne wartości odżywczych jajka. Wśród innych ważnych produktów warto wymienić charakterystyczny chrzan wasabi, tofu, imbir marynowany czy sos sojowy i rzodkiew daikon.
Poznaj słynne japońskie potrawy
Wpisując w wyszukiwarkę “kuchnia japońska przepisy”, znajdziemy zapewne mnóstwo przepisów na sushi (zobacz np. maki sushi kalifornijskie). Sushi i sashimi to jedne z najbardziej znanych japońskich potraw, które zyskały popularność na całym świecie. Ich przygotowanie nie jest proste i wymaga świeżych, świetnej jakości składników – warto jednak spróbować.
Kolejną kultową potrawą jest bulion dashi. Stanowi on bazę wielu orientalnych dań (sprawdź bulion dashi z makaronem udon i kasztanami wodnymi), często podaje się go nawet na japońskie śniadanie. Powstaje z suszonej ryby oraz specjalnego gatunku alg; możemy też kupić bulion dashi w proszku.
Jeśli chodzi o zupy, niezbędna będzie też pasta miso ze sfermentowanej soi, z drożdżami oraz solą. Przydadzą się też wodorosty różnego rodzaju, wykorzystywane w zupach, sałatkach, daniach głównych.
Proste przepisy zachęcają do przyrządzania japońskich makaronów, które łączy się z tofu oraz warzywami. Najczęściej korzysta się z makaronu udon oraz makaronu gryczanego soba. Łatwa do przygotowania jest też popularna japońska przekąska, czyli warzywa, ryby bądź owoce morza w tempurze – wybrane składniki maczamy w specjalnym cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na chrupko.
“Kuchnia japońska przepisy” – szukając pomysłów na ciekawe azjatyckie dania, znajdziemy wiele prostych i zdrowych receptur. Warto też sięgnąć czasem po bardziej skomplikowane przepisy; samodzielne przygotowanie sushi daje ogromną satysfakcję!