Kurczak chop suey to chińskie danie bardzo popularne w USA (uważa się nawet, że danie to wymyślili amerykańscy Chińczycy). Chop Suey oznacza w dosłownym tłumaczeniu "Różnorodne kawałki". Przygotowuje się je z różnych mięs, ryb, owoców morza, warzyw i zagęszczonego skrobią sosu. Mięso przygotowuje się zazwyczaj w woku metodą stir-fry, bądź tak jak w naszym przepisie w lekkiej panierce smażone na głębokim tłuszczu (ta wersja jest preferowana w Ameryce). Kurczak chop suey to doskonały przykład harmonii i umiaru. Delikatny kurczak, chrupiąca marchew i seler naciowy, jasno-złoty kolor mięsa i kolorowe warzywa.
UWAGA: jeżeli chcecie zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu, należy usunąć z marynaty mąkę oraz białko i usmażyć kurczaka w woku na 2 łyżkach oleju. Reszta przepisu bez zmian.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
- 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
- 1/2 szklanki pędów bambusa plastrów pociętych w prostokąty, osuszonych
- 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie talarki
- 1/2 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku posiekanego
- 1/2 łyzeczki sezamu białego prażonego, do posypania potrawy
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1 szt. białka jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta przyprawy 5 smaków
Sos:
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- 1 i 1/2 łyżki mąka kukurydziana
- 4 łyżeczki sosu sojowego jasnego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata do kurczaka:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- W małym rondelku wymieszać składniki na sos. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia przez około 5 minut. Odstawić pod przykryciem.
Share this Recipe