Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego to popularne danie codziennej kuchni japońskiej. Tak naprawdę kinpira oznacza rodzaj przygotowania dania poprzez "przesmażenie i duszenie", ale nazwą ta określa się także dania przygotowane w ten sposób. W Japonii najczęściej jest wykonywana z łodyg łopianu i marchwi ale równie dobrze można ja robić z innych warzyw, wodorostów, tofu, glutenu a nawet mięsa. Duszenie odbywa się zazwyczaj w sosie sojowym i mirinie. My proponuję znakomitą kinpirę z selera naciowego, która świetnie podkreśla smak grillowanego łososia.
Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego to popularne danie codziennej kuchni japońskiej. Tak naprawdę kinpira oznacza rodzaj przygotowania dania poprzez "przesmażenie i duszenie", ale nazwą ta określa się także dania przygotowane w ten sposób. W Japonii najczęściej jest wykonywana z łodyg łopianu i marchwi ale równie dobrze można ja robić z innych warzyw, wodorostów, tofu, glutenu a nawet mięsa. Duszenie odbywa się zazwyczaj w sosie sojowym i mirinie. My proponuję znakomitą kinpirę z selera naciowego, która świetnie podkreśla smak grillowanego łososia.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g filetu z łososia bez skóry
Marynata do łososia:
- 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 2 i 1/2 łyżki mirinu
- 2 i 1/2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki soku z limonki lub soku z cytryny
Kinpira:
- 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego
- kilka łodyg selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 1 i 1/2 łyżki sake lub wytrawnego białego wina
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki mirinu
- trochę przyprawy 7 smaków ilość wg. gustu
Ingredients
Marynata do łososia:
Kinpira:
|
Instructions
- Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, mirin, sake i sok z limonki.
- Rozgrzać patelnia grillową i krótko opiec na suchej patelni odcedzonego z marynaty łososia (nie dodając tłuszczu).
Share this Recipe