Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Rosół z jajkiem i makaronem to szybka do przygotowania i bardzo smaczna zupa z lekkim anyżkowym smakiem. Jako dodatek użyłem makaron Cha Soba z zieloną herbatą ale równie dobrze można użyć chińskiego makaron Mie.
Rosół z jajkiem i makaronem to szybka do przygotowania i bardzo smaczna zupa z lekkim anyżkowym smakiem. Jako dodatek użyłem makaron Cha Soba z zieloną herbatą ale równie dobrze można użyć chińskiego makaron Mie.
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 litr bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z kostki
- 150 g makaronu mie lub makaronu Cha Soba
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
- 3 szt. grzybów mun pocięte w paski
- 300 g kapusty pekińskiej poszatkowanej
- szczypta anyżu gwiazdkowatego zmielonego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 szt. jajka rozmacone
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
- trochę świeżej kolendry lub natki pietruszki do posypania
Ingredients
|
Instructions
- Bulion zagotować w dużym garnku.
- Do bulionu dodać sos sojowy, wino ryżowe, grzyby Mun, poszatkowaną kapustę pekińska i wszystko dobrze wymieszać.
- Następnie dodać anyż, czosnek i łyżeczkę oleju sezamowego. Gotować na małym ogniu około 15 minut.
- Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor ziarno sezamowe, cały czas mieszając.
Share this Recipe